Problemele unui cititor #2 : Insuficienta banilor

by - martie 18, 2018Bună tuturor!
În urma unor discuții cu câteva persoane, am realizat că nu toată lumea este conștientă de suma de bani la care trebuie să apeleze fiecare editură pentru a publica o carte. Așa că o să încerc mai jos să spun câteva aspecte pe care le cunosc. Dacă unele sunt eronate, vă rog să mă corectați.

Cu toții ne lovim de probleme, sunt inevitabile. Și insuficiența banilor pe care ne dorim să îi cheltuim pe cărți e  un lucru obișnuit. Mai jos voi încerca să explic de ce editurile au prețuri atât de ridicate și să dau câteva sfaturi privind strângerea banilor pentru a cumpăra cărți. Nu luați în nume de rău ceea ce spun, nu încerc sa apăr editurile pentru că unele exagerează cu prețurile, doar voi încerca să explic de ce o carte costă atât de mult, aici vorbesc de cele care depășesc 40 de lei, implicând și adaosurile provenite de la librăriile de unde se pot cumpăra.

Ceea ce nu știu foarte mulți cititori este ca prețurile cărților sunt date urmărind anumite criterii:
  • Numărul de pagini
  • Cumpărarea drepturilor de autor 
  • ISBN 
  • Tipul copertei 


Acestea sunt doar câteva dintre criterii. 
Cumpărarea drepturilor de autor. Nu știu câți dintre voi v-ați întrebat cum editurile traduc cărțile autorilor străini. Păi, fiecare editură care traduce o carte de la autorul x trebuie să trimită un mail la managerul autorului respectiv pentru a putea cumpăra drepturile de autor, apoi trebuie să aștepte un răspuns.  Complicat, nu?
ISBN- este un număr dat de Biblioteca Națională pentru identificarea cărților ( apasă aici pentru mai multe detalii)

Tipul copertei:
  • Hardcover 
  • Copertă broșată
  • Papercover


Traducerea, tipărirea și alte lucruri făcute de editură pentru a aduce pe piața românească anumite cărți este un proces complicat, îndelungat și destul de costisitor.  Desigur că nici mie nu mi se pare normal ca o editură să traducă o carte de 120 de pagini și să o vândă cu peste 35 de lei deoarece nu prea respectă raportul calitate-cantitate-preț, însă asta este industria românească de carte.

Am spus că vă voi da câteva sfaturi pentru strângerea banilor; acestea le găsiți aici și chiar sper să vă ajute.   

You May Also Like

0 comentarii