Lansare „Jurnal. Printre spioni și trădători de țară (1955-1962)” - o adevărată lecție de istorie -

by - martie 03, 2018

Lansare „Jurnal. Printre spioni și trădători de țară (1955-1962)” - o adevărată lecție de istorie -Titlu: Jurnal. Printre spioni și trădători de țară (1955 - 1962)
Număr de pagini: 688
Autor: Ion Rațiu
Editura: Corint
Colecția: Corint Istorie - Autori Români
An apariție: 2017
Descriere:
„Securitatea l-a urmărit pe Ion Rațiu aproape 35 de ani. La început, în 1955, Tony, așa cum îl denumiseră ofițerii de securitate, a fost considerat un simplu «fugar» și «trădător de țară». La scurt timp a devenit «agent», „spion» și, în 1961, «terorist». Iar pe urmele unui terorist se stă o viață, nu doar 35 de ani. Urmărirea sa informativă a necesitat implicarea mai multor departamente ale serviciului secret comunist și a mai multor generații de ofițeri de securitate, a unei rețele de informatori care s-a dezvoltat în timp, cheltuirea a sute de mii de dolari și scrierea a mii de note informative, fie, interceptări și rapoarte.” Stejărel Olaru
„Din păcate, abia acum începem să-l cunoaștem pe Ion Rațiu la adevărata lui valoare umană și națională, prin eforturile fiului său Nicolae, în sarcina căruia părintele său a trecut publicarea memoriilor. Stejărel Olaru a așezat în pagină însemnările zilnice ale lui Ion Rațiu după o muncă de arhivă de o rară tenacitate. Istoricul și politologul pune cu profesionalism în lumină, ca editor al jurnalului, nimicnicia unui regim care a încercat – prin intermediul Securității– să distrugă un român a cărui vină a fost aceea că își iubea țara și nu ostenea să se gândească din exil la eliberarea ei de sub regimul de ocupație sovieto-comunist.” Marius Oprea
„Viața lui Ion Rațiu a fost plină de astfel de trădări, din partea unor prieteni, așa-ziși prieteni, colegi, membri ai propriului său partid. Poate din pricina faptului că ținea să cultive un cerc atât de larg de cunoștințe; cred totuși că mai degrabă din pricina geloziei, fiindcă toate păreau să îi vină atât de ușor: succesul financiar, succesul la femei, succesul în sport, în cercurile jurnalistice și politice. Dacă acest tip de resentimente constituie o trăsătura specific românească sau ține, în general, de natura umana e dificil de spus. Însa Ion Raiu s-a considerat întotdeauna un om foarte norocos. ” Nicolae C. Rațiu

Părerea mea:
Vinerea trecută, pe 23 februarie 2018, am avut plăcerea să iau parte la un eveniment plin de istorie și cultură, iar pentru asta, vreau să mulțumesc editurii Corint care mi-a oferit oportunitatea de afla de această lansare.
Evenimentul a avut loc la librăria Humanitas de lângă Parcul Cișmigiu din București și s-a produs într-un cadru restrâns și intim.


Am ajuns cu câteva minute înainte de a începe totul și am avut timp suficient pentru a mă acomoda cu spațiul și cu atmosfera.
Între timp, lumea începea să ajungă și am fost deloc surprinsă să observ că erau prezenți, cu precădere, oameni ajunși la o vârstă respectabilă. 

La început, mă simțeam puțin stingheră deoarece se vedea clar că eu eram cel mai tânăr spectator de acolo, însă vârsta mea nu m-a împiedicat să îl ascult pe fiul autorului, Nicolae Rațiu, vorbind despre viața în exil a tatălui său și despre toate lucrurile cu care a trebuit să se confrunte.

A fost foarte interesant să aud și remarcile făcute de editorul colecției la care a fost publicate atât volumul I cât și volumul II explicând auditoriului munca depusă pentru a aduce la lumina tiparului această carte și planurile de în ce privește continuarea jurnalului în posibile viitoare volume.


Am ascultat cu interes  și plăcere și întrebările și părerile celor din sală, oameni ajunși la o vârstă respectabilă care l-au cunoscut personal pe Ion Rațiu și au vrut să îi ofere un omagiu pe această cale.

La final, ospitalitatea a continuat în același ritm, organizatorii oferind publicului gustări și câte un pahar de vin. Din păcate, nu am putut rămâne până la acel moment deoarece oboseala de peste zi începea să își facă simțită prezența, însă sunt bucuroasă că am reușit să ajung și că am reușit să ascult toată prelegerea. 
Vreau să îi mulțumesc în mod special doamnei Flori Mihalache, cu care am ținut legătura pe mail, pentru grija pe care a avut-o în detaliile organizării evenimentului și, mai ales, pentru că s-a ocupat personal ca spectatorii să se simtă comod și în elementul lor.

Shout-out pentru iubitorii de istorie care vor citi acest articol: ambele volume scrise de Ion Rațiu, apărute la Editura Corint, pot fi comandate de pe site-ul editurii, de aici și de aici.


You May Also Like

0 comentarii