Recenzie - Zona Zero

by - februarie 18, 2018


            Recenzie Zona Zero de Lavinia CălinaTitlu: Zona Zero 
Număr de pagini: 236
Autor: Lavinia Călina
Editura: Librex Publishing
An apariție: 2017
Descrierea

Lovită de un virus necunoscut, omenirea se află în pragul extincției. Paraziții, cei atinși de boală, sunt ei înșiși cea mai mare primejdie față de puținii care au reușit să supraviețuiască. Iar lupta este aprigă. Pentru Elena, pierderea soțului la atât de scurt timp după ce s-a căsătorit din dragoste a însemnat punctul de pornire pentru o transformare care ar fi părut fără închipuire până atunci: salvarea grupului pe care va ajunge să îl conducă refugiată într-unul dintre ultimele bastioane ale umanității presupune sacrificii extreme și o voință de fier dincolo de limitele de care credea că nu este capabilă să treacă. Întâlnirea cu doi frați, tânărul Vlad și adolescenta Vanessa, va fi punctul de cotitură înspre decizia ultimă. Pe cine mai poate salva? Ce forță îi poate da dreptul să se joace cu vieți inocente? Poate să își regăsească sentimentele de iubire în pofida apocalipsei care pare să fi distrus totul în calea ei? Care este soluția pentru Zona Zero?
Răspunsul este un roman în același ritm alert și imprevizibil cu care Lavinia Călina ne-a obișnuit din primele sale cărți. Aventura vieții și a morții este doar un pretext pentru o poveste care te va zdruncina din temelii și care te va captiva pe de-a întregul.

Lupta pentru supraviețuire a început!
Părerea mea:

Atunci când am acceptat această provocare și am primit cartea Laviniei pentru recenzie - vreau să îi mulțumesc din suflet pentru ocazie - știam că mă va scoate complet din zona mea de comfort. Toți cei care mă cunosc știu deja că genul meu preferat este romance și că dacă aș putea, aș citi toată viața povești de dragoste fără să mă satur. Însă mai știu și că niciodată nu m-am dat în lături de la nicio provocare, acceptând să îmi extind universul literar și către alte genuri.
"Zona Zero" este cartea care mi-a schimbat concepția legată de categoria din care face parte. În ciuda faptului că nu ne prezintă o poveste de dragoste tipică, stilul în care este scrisă și acțiunea antrenantă te face, pur și simplu, să nu o mai lași din mână.
Încă de la prolog, autoarea a conturat un cadru trist, mai mult decât melancolic și prezintă cel mai negru scenariu pe care o persoană îl poate trăi: pierderea omului iubit.

"Corpul îi era rece și amorțit, iar lacrimile i se uscasera pe obraji. Durerea din corp era groaznică, dar mult mai ușor de suportat decât cea din suflet. Inima ei murea puțin câte puțin. Murea odată cu el."

Ne sunt împărtășite gândurile și sentimentele pe care sufletul plin de durere al Elenei, protagonista cărții, le nutrește în timp ce stă pe podea lângă soțul muribund. Decesul lui nu este necunoscut sau din cauze naturale, soțul Elenei fiind un bărbat tânăr și în putere și care avea planuri mari în ceea ce privește viitorul său cu femeia pe care o iubea mai mult decât orice pe lume. Însă virusul mortal care amenință să se extindă și să reprezinte un posibil început al sfârșitului rasei umane îl transformă din om într-o creatură parazită ce are singura menire de a se hrăni cu orice preț pentru a supraviețui. Știind consecințele inevitabile la care este expus și dorind să o protejeze pe Elena de el însuși și de ce ar fi devenit în urmă infestării, o roagă să îl ucidă înainte că transformarea să se producă. Iar Elena, cu durere profundă în suflet, îi acceptă decizia și moare în brațele în care, în trecut, reprezentau pentru el acasă.
"Dormise lângă el timp de patru ani, dar acum îi venea greu să-l recunoască. Nu mai era el.
-Te iubesc, șopti ea slăbită.
El nu-i răspunsese, dar pe chipul lui se observă urma unui zâmbet. Poate doar i se păruse, din cauza oboselii, poate el nici nu o mai auzea, dar a fost suficient cât să-i dea putere. Mâinile ei păreau teleghidate. Cu un ultim gram de forță, apasă lama pe gâtul lui, iar sângele îi începu a se prelinge pe mâinile și pe hainele ei, apoi pe suprafața podelei. [...] Își dorea să fi fost suficient de puternică cât să își taie venele și să moară lângă el."

Imediat după moartea soțului al cărui nume nu ne este dezvăluit, Elena este găsită de doi agenți ce se aflau în căutare de supraviețuitori, este testată pentru a se asigura că nu este și ea infestată și este luată în siguranță, cât mai departe de paraziții flamanzi care vânează la fiecare pas. 
"Clipi de câteva ori, adânc, și speră că totul să revină la normal. Doar cel mai mare coșmar al Elenei devenise realitate. Nu, nu monștri. Cel mai mare coșmar al ei era să fie nevoită să trăiască într-o lume în care soțul ei nu mai există. O lume în care nu mai avea cine să o protejeze, cine să o ghideze, cine să îi fie alături când va da de greu. Elena adormi fără să-și dea seama. Somnul ei fusese unul fără vise, căci în lumea nouă ce se năștea din întuneric și disperare visele aveau să devină inexistente."
Anii trec și Elena continuă să facă parte din Baza 13, cea de supraviețuitori, și zi de zi se antrenează pentru a deveni din ce în ce mai puternică, având doar un singur scop: să-și dedice viață eliminării paraziților care au pus stăpânire pe restul omenirii. Cu fiecare monstru exterminat, setea ei de sânge și de răzbunare crește, determinând-o să devină nemiloasă și rece, o adevărată Doña Barbara a secolului XXI.
Baza se mărește atunci când sunt aduși încă doi tineri, Vlad și sora lui, adolescenta Vanessa. Încă de la început, există o antipatie mai mult decât evidentă între Vlad și Elena, acesta lăsându-se manipulat de alte persoane ce jucau rolurile de personaje pozitive deoarece urmăreau un singur scop: obținerea valoroaselor permise de trecere în Zona Zero, singurul loc în care puteau fi protejați 100% de paraziți. Iar în momentul în care se află faptul că Elena are în posesie șapte din exemplarele prețioase, iadul se dezlănțuie, măștile de nevinovăție cad fără oprire și războiul ia amploare.

Finalul pot spune cu certitudine că m-a șocat, în ciuda faptului că e unul destul de previzibil, însă vă las pe voi să îl aflați deoarece este unul dintre cele mai importante aspecte ale cărții și nu merită a fi dezvăluit printr-un spoiler.

Vreau să îi mulțumesc din nou Laviniei pentru exemplarul oferit pentru recenzie și pentru ocazia unică de a citi și altceva înafara de romane de dragoste, dar la o calitate la fel de bună.
Cartea o puteți comanda de pe site-ul editurii Librex Publishing.

You May Also Like

2 comentarii

  1. Felicitări pentru recenzie! <3 Mă tentezi foarte tare, nu am citit nimic scris de această autoare încă, deși o urmăresc pe youtube de ceva timp.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult, Oana, ma bucur ca ti-a placut si ca te-am facut sa vrei sa ii dai o sansa deoarece chiar merita, cu siguranta 🙂

      Ștergere