Recenzie - Marea Monstrilor (Percy Jackson si Olimpienii #2)

by - ianuarie 24, 2018

Recenzie - Marea Monstrilor
(Percy Jackson si Olimpienii #2)


Nume: Marea Monstrilor (Seria Percy Jackson 
si Olimpienii)
Numar pagini: 275
Autor: Rick Riordan 
Editura: Arthur 

Descriere:

Cine mai este pasionat astăzi de poveşti cu zei? Într-o lume a gadgeturilor şi a tehnologiei, mai pot interesa întâmplări izvorâte din mituri? Rick Riordan, autorul seriei Percy Jackson și Olimpienii, reuşeşte să demonstreze că povestea mitologică are încă puterea de a tulbura, de a fascina, de a încânta.


Pentru prima dată, Percy Jackson se bucură de o viaţă normală şi liniştită. Totul se schimbă însă în ultima zi de şcoală, când un joc de dodgeball aparent banal se transformă într-o confruntare pe viaţă şi pe moarte cu o echipă de canibali gigantici. Pentru a-şi salva viaţa, Percy porneşte spre Tabăra Semizeilor, dar descoperă că ameninţarea planează şi asupra taberei. Pinul care proteja „cetatea“ a fost otrăvit, iar hotarele magice au început să-şi piardă puterea de apărare în faţa monştrilor pregătiți să distrugă tot.
Îngrijorat de schimbările petrecute în tabără şi bântuit de vise alarmante cu prietenul său dispărut Grover, Percy pleacă împreună cu Annabeth în căutarea leacului salvator. Însă pentru asta eroii vor trebui să înfrunte pericolele înfricoşătoare ascunse în Marea Monştrilor.


Parerea mea:

Mă credeţi sau nu, din greşeală am început seria cu volumul doi. Poate de-asta Marea Monştrilor a rămas cartea mea de suflet din serie. 
Percy s-a maturizat, a acceptat că are o legătură strânsă cu Olimpul şi încearcă să-şi trăiască viaţa cât de normal poate un semizeu, mai ales unul ca el. Merge la şcoală, locuieşte cu mama lui în Manhattan, are până şi un prieten foarte bun. Cartea pune accent pe prietenia lui cu Tyson încă de la început, pe parcurs dezvăluindu-ne că nu sunt doar prieteni. 
Trebuia să fie o zi normală. Aşa şi fusese, până când un banal joc de la ora de sport se transformă într-o luptă pe viaţă şi pe moarte. Aici descoperim şi care este identitatea prietenului uriaş al lui Percy. 
Câteva pagini mai târziu ni se dezvăluie care este adevărata acţiune. Tabăra Semizeilor este în pericol, deoarece bariera de protecţie oferită de Copacul Thaliei slăbeşte. Despre Thalia aflăm în primul volum, este prima fiică a lui Zeus după zeci de ani, care împreună cu Luke, Annabeth şi Grover trebuia să ajungă în Tabără. Din păcate, pentru a-şi salva prietenii, Thalia se sacrifică, rămânând singură pe deal ca să încetinească monştrii care îi urmăreau. Moare în luptă, dar lui Zeus i se face milă de ea şi o transformă într-un stejar care protejează tabăra de orice monstru care vrea să intre, pentru ca niciun semizeu să nu mai moară în acelaşi fel ca Thalia. Realitatea care pur şi simplu mi-a frânt inima a fost că însuşi Luke, unul dintre cei pentru care Thalia şi-a dat viaţa, a otrăvit copacul, astfel omorând-o pe Thalia. Cu Luke facem cunoştinţă în primul volum, iniţial fiind un personaj pozitiv, dar la final aflăm că este unul dintre puţinii antagonişti puternici ai seriei. 
Ca şi cum moartea Copacului nu este de-ajuns, Chiron este nevoit să plece, lăsând tabăra pe mâinile lui Dionysos. În asemenea situaţie, Percy, Annabeth şi Grover sunt cei care trebuie să facă ceva pentru a salva situația. 
De aici începe aventura. Odată cu această nouă călătorie aflăm mai multe despre cum este Olimpul în zilele noastre, despre trecutul lui Annabeth şi chiar şi despre Luke. Pe tot parcursul seriei descoperim noi fețe ale personajelor, dar în acest volum am simţit-o cel mai aproape pe Annabeth. 
Pentru a doua oară suntem puşi faţă în faţă cu ideea centrală a seriei, anume cu lupta împotriva lui Cronos. Annabeth îi spune lui Percy despre o veche profeţie, care vizează unul dintre semizeii Celor Trei, Zeus, Poseidon şi Hades. Singurul semizeu în viaţă al Celor Trei este Percy.Ce pot să spun despre această carte? Dacă nu erai deja captivat de serie, acum nu mai ai scăpare. În sfârşit începi să înţelegi care este miza adevărată. Normal că te gândeşti cine altcineva în afară de Percy ar putea fi centrul profeţiei? Totuşi, din perspectiva cuiva care a terminat seria, vă spun să nu vă faceţi planuri sau idei despre cum se va desfăşura finalul seriei, pentru că e imposibil să ghiciţi. Din acest volum începe adevărata luptă, pentru că planurile lui Luke nu se rezumă doar la distrugerea semizeilor. 
Umorul nu lipseşte nici din acest volum, gândurile lui Percy fiind ca un adevărat drog pentru orice cititor.
Filmul Percy Jackson și Olimpienii - Marea Monștrilor, îl poți viziona aici. Sfatul meu este să nu te uiți la film până nu citești toată seria, pentru că nu respectă exact cursul carții și vei primi spoilere. În plus, dacă cineva mă întreabă de un film mult mai prost decat cartea, îi zic de acest film fără să stau pe gânduri. Ar fi fost un film bun dacă nu era unul care trebuia să respecte cursul unei cărți.Din seria Percy Jackson și Olimpenii fac parte:
 1. Hoțul Fulgerului (recenzia);
 2. Marea Monștrilor;
 3. Blestemul Titanului;
 4. Bătălia din Labirint;
 5. Ultimul Olimpian.


Din seria Eroii Olimpului, continuarea seriei Percy Jackson și Olimpienii fac parte:
 1. Eroul pierdut;
 2. The Son of Neptune;      
 3. The Mark of Athena;
 4. The House of Hades;
 5. The Blood of Olympus;
  Ultimele patru cărți nu sunt traduse încă.

  You May Also Like

  0 comentarii