Problemele unui cititor #1: Prejudecățile literare

by - ianuarie 21, 2018

Problemele unui cititor #1: Prejudecățile literare

Bună tuturor!
Acum ceva timp, ne-am decis să punem bazele unei noi rubrici, numite „Problemele cititorilor”. Aici vom vorbi despre greutățile și alegererile dificile prin care trebuie să treacă un bookaholic. De asemenea, vom încerca să dăm sfaturi care credem noi că merită urmate.

Voi începe cu prima mare problemă a unui cititor: „să citesc sau nu cartea asta?” Cu siguranță, mulți dintre noi ne-am pus întrebarea asta măcar o dată în viață. Există un clișeu la mijloc. Găsești o carte ce ți se pare interesantă și vrei să o citești. Însă, pentru că nu știi nimic nici despre ea, nici despre autorul ei, decizi să te documentezi puțin și cauți recenzii și păreri. Iar destinul face ca tu să dai peste opiniile mai puțin pozitive și să te răzgândești în privința cărții pe care, la un moment dat, o lași la o parte gândind: „dacă lor nu le-a plăcut, cu siguranță nu îmi va plăcea nici mie”. 

Nu ar trebui să gândim așa. Deloc. Fiecare persoană are propriul stil pe care și-l dobândește citind cât mai multe genuri și dându-și seama care i se potrivește cel mai bine. De asemenea, orice carte are și părțile ei bune, și părțile ei proaste. Dar rămâne la latitudinea fiecărui cititor să aprecieze ce îi place la cartea respectivă. 

Aici voi da un exemplu. Mie, personal, îmi place trilogia Fifty Shades. Multor altor persoane nu le-a picat bine tema ei și, poate, stilul de scriere al lui E. L. James. Însă e părerea fiecăruia și trebuie respectată.

Oricum, concluzia la care ajung, indiferent de situație, e că nu trebuie să judecăm o carte după copertă, sau, în cazul de față, după părerea altora. Trebuie citită, savurată dacă se poate și apoi recenzată după propriile impresii și principii.


Vă invit să vă împărtășiți și voi experiențele de genul acesta în comentarii la această postare. Vi s-a întâmplat să treceți prin asta? Cum ați ales să procedați?

You May Also Like

5 comentarii

 1. Ooo, da! Sunt de acord cu tine. Eu citesc ceea ce imi place. O fac indiferent de ceea ce spune lumea. Si mie mi-a placut seria Fifty shades... ;) .
  Oricum, pentru mine este important rezultatul Daca m-a relaxat, mi-a dat o stare de bine, daca m-a invatat ceva, atunci acea carte merita aprecierile mele.

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt perfect de acord si e foarte interesanta ideea :).

  RăspundețiȘtergere
 3. Cred că adevărul e undeva la mijloc, totuși. Pentru mine, sunt situații în care o recenzie negativă mă determină să citesc cartea, tocmai pentru că nu am 100% încredere că gusturile autorului recenziei se potrivesc cu ale mele. Dar sunt și situații în care recenzia negativă mă convinge să renunț la roman. Tocmai de aceea, cred că depinde de autorul recenziei și de câtă încredere ai în el, de cât timp îl citești și dacă până acum s-a nimerit să aveți gusturi similare.

  Și mi s-a părut puțin ironic că tocmai un blogger de carte ne recomandă să nu luăm în seamă recenziile (dacă am înțeles eu bine mesajul articolului)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu nu la asta m-am referit cand am scris articolul. Am vrut sa ma axez pe faptul ca fiecare persoana are gusturile ei indiscutabile si nu ar trebui sa fie nimeni influentat pana la capat de altcineva. Ca pana la urma, si blogerii sunt subiectivi, dar nu scriu ca sa influenteze pe altii sa citeasca ce vor ei sa citeasca.

   Ștergere
 4. Îmi plac postările de genul, tare mult!
  Data viitoare, structurează pe puncte, e mai captivant! :D

  RăspundețiȘtergere